1. You Are At:
  2. English News
  3. Education News
  4. CBSE 10th Board 2020: Important MCQs for science students, check inside

CBSE 10th Board 2020: Important MCQs for science students, check inside

CBSE 10th Board 2020 Important Questions: This year, CBSE Class 10 Science Exam 2020 question paper will have more number of MCQs as compared to the previous years. If you are a student from the Science Stream, we have the list handy for you. We are providing you the important MCQs. Check inside

India TV News Desk India TV News Desk
New Delhi Published on: January 12, 2020 17:09 IST
CBSE 10th Board 2020: Important MCQs for science students, check inside

CBSE 10th Board 2020: Important MCQs for science students, check inside

CBSE 10th Board 2020 Important Questions: Central Board of Secondary Education (CBSE) has released the complete date sheet for Class 10 Board exams. CBSE Class 10th Board exams 2020 will commence on February 15 for vocational subjects. The first exam for core subjects, i.e. for Information Technology Subject for Class 10 students will be held on March 2, 2020. CBSE Class 10 Board Exams will go on till March 28, 2020. 

This year, CBSE Class 10 Science Exam 2020 question paper will have more number of MCQs as compared to the previous years. Students need to work on such questions in which they have to choose any one correct option and they should be aware of each and every concept occurring in each chapter of Class 10 Science. 

If you are a student from the Science Stream, we have the list handy for you. We are providing you the important MCQs. MCQs from Class 10 Science Chapter 16: Management of Natural Resources are provided here with answers. All these questions will give you a chance to test your knowledge and prepare for the exam in the best way and a direct link of CBSE CLASS 10 Full Board Datesheet.

CBSE 10th Board 2020 Important Questions: MCQs from Science Chapter 16: Management of Natural Resources

1. Which of the following is/ are not the consequence/consequences of building high-rise dams?

i. Loss of biodiversity

ii. Depletion of the natural habitats of wild animals

iii. Soil erosion leading to the infertility of land

iv. Fall in the groundwater level

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answers: (c) (iii) and (iv)

Explanation: Building of dams causes environmental problems because they contribute enormously to deforestation and the loss of biological diversity.

2. Which of the following activities will prove to be effective in preventing floods?

i. Removing the topsoil

ii. Afforestation

iii. Construction of dams

iv. Cutting of trees

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answer: (b) (ii) and (iii)

Explanation: Planting of more trees and building more dams help combating floods.

3. Which among the following was a message conveyed by the ‘Chipko Movement’?

(a) To promote more and more developmental projects

(b) To involve the community in forest conservation efforts

(c) To ignore the forest conservation efforts in sake of development

(d) None of these

Answer: (b) To involve the community in forest conservation efforts

Explanation: The Chipko Movement objectives were to end the alienation of people from their forests and teach people to participate in the management of forest ecosystem.

4. The quality of environment can be improved by-

(a) Deforestation

(b) Overuse of natural environment

(c) Erosion

(d) Conservation

Answer: (d) Conservation

Explanation: We can improve the quality of the environment by conserving the biodiversity and looking after it.

5. Which among the following is an eco-friendly activity?

(a) Making use of automobiles

(b) Making use of poly bags for shopping

(c) Making use of dyes for colouring the clothes

(d) Making windmill to generate power for irrigation

Answer: (d) Making windmill to generate power for irrigation

Explanation: Wind is a natural resource and energy, it can be used by the windmill to generate power for irrigation.

6. Which of the following does not lead to the depletion of groundwater?

(a) Establishing thermal power plants

(b) Cultivation of high yielding varieties of crops

(c) Process of deforestation

(d) Process of afforestation

Answer: (d) Process of afforestation

Explanation: The planting of trees does not deplete the groundwater level.

7. Government launched the ‘Ganga Action Plan’ (GAP) project in 1985. The main purpose of this project was to:

(a) Build new dams over the Ganga river

(b) Make its water pollution free

(c) Utilise the river water for irrigation purposes

(d) Promote the growth of water animals like fish, in the river

Answer: (b) Make its water pollution free

Explanation: The aim of GAP is to reduce pollution load in the river Ganga. Pollutants include human, industrial and religious wastes.

8. Which among the following factors help in confirming the contamination of river water?

i. Measurement of pH of river water

ii. Presence of chlorine in river water

iii. Existence of diverse life forms in river water

iv. Presence of coliform bacteria in river water

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (iv)

(b) (ii) and (iii)

(c) (iii) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answer: (a) (i) and (iv)

Explanation: The pH of water and coliform presence in water indicates contamination by disease-causing microorganisms

9. Among the following choose the correct option which includes acts related to the three R's strategy which can be useful for conserving our natural resources?

(a) Recycle, regenerate, reuse

(b) Reduce, regenerate, reuse

(c) Reduce, reuse, redistribute

(d) Reduce, recycle, reuse

Answer: (d) Reduce, recycle, reuse

Explanation: The three R’s- reduce, recycle, reuse helps in the conservation of our natural resources.

10. Who started chipko andalon?

(a) A. K. Banerjee

(b) Amrita devi bisni

(c) Sundar lal Bahuguna

(d) Medha patkart

Answer: (c) Sundar lal Bahuguna

Explanation: Sundar lal Bahuguna was a noted Garhwali environementalist who started the chipko andolan.

11. Sardar Sarovar Dam is situated on river:

(a) Ganga

(b) Narmada

(c) Yamuna

(d) Godavari

Answer: (b) Narmada

Explanation: The high rise dam the Sardar Sarovar is situated on the river Narmada.

12. Which among the following is a major programme that was started to replenish the damaged forests?

(a) Agriculture

(b) Tissue culture

(c) Silviculture

(d) Horticulture

Answer: (c) Silviculture

Explanation: Silviculture is the practice of controlling the composition, growth, health and quality of forests for various needs.

13. In our country, there are attempts to increase the height of several existing dams like Tehri and Almati dams across the Narmada. Choose the correct statements among the following that are a consequence of raising the height of dams

i. Terrestrial flora and fauna of the area is destroyed completely

ii. Dislocation of people and domestic animals living in the area

iii. Valuable agricultural land may be permanently lost

iv. It will generate permanent employment for people

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (ii)

(b) (i), (ii) and (iii)

(c) (ii) and (iv)

(d) (i) (iii) and (iv)

Answer: (b) (i), (ii) and (iii)

Explanation: A large area of land is covered in building the dams which causes the devastation of the terrestrial flora and fauna. Masses of people have to be displaced to other locations and also there is a loss of a large part of the valuable agricultural land.

14. Given below are a few statements related to biodiversity. Pick those that correctly describe the concept of biodiversity

i. Biodiversity refers to the different species of flora and fauna present in an area

ii. Biodiversity refers to only the flora of a given area

iii. Biodiversity is greater in a forest

iv. Biodiversity refers to the total number of individuals of a particular species living in an area

Choose the correct option from the following:

(a) (i) and (ii)

(b) (ii) and (iv)

(c) (i) and (iii)

(d) (ii) and (iii)

Answer: (c) (i) and (iii)

Explanation: The term biodiversity refers to the variety of life forms on Earth. Forests are rich in biodiversity as a number of forms of life are found in forests, including trees, plants, animals, fungi and micro-organisms, and their roles in nature.

15. Which among the statements given below is incorrect?

(a) Sustainable development does not take into consideration the viewpoints of all stakeholders

(b) Sustainable development is a long planned and persistent development

(c) Economic development is linked to environmental development

(d) Sustainable development meets the current basic human needs along with preserving resources for future generations

Answer: (a) Sustainable development does not take into consideration the viewpoints of all stakeholders

Explanation: Management of forest resources has to take into account the interests of various stakeholders.

CBSE Class 10th Datesheet 2020: Board Exam Dates

CBSE Class 10th Board exams 2020 will commence on February 15 for vocational subjects. The first exam for core subjects, i.e. for Information Technology Subject for Class 10 students will be held on March 2, 2020. CBSE Class 10 Board Exams will go on till March 28, 2020. 

Date Subject
February 26

101 English Comm

184 English LNG & LIT

February 29

002 Hindi Course A

085 Hindi Course B

March 4

086 Science Theory

090 Science W/O Practical 

March 12

041 Mathematics Standard

241 Mathematics Basic

March 18 087 Social Science

 

CBSE Board Class 10 Datesheet, CBSE Board Class 12 Datesheet: How to check Board exam dates

Step 1: Visit official CBSE website -- cbse.nic.in

Step 2: Click on the link which reads "CBSE Class XII Examination Datesheet 2020" or "CBSE Class X Examination Datesheet 2020"
Step 3: CBSE Board Datesheet 2020 will be displayed
Step 4: Download/take a printout for future reference

DIRECT LINK TO DOWNLOAD CBSE CLASS 10 BOARD DATESHEET

Write a comment

chunav-manch-march-2020
Bigg boss 13